Hoe maak je gezonde keuzes buitenshuis?

Gezond op uitstap met je kids!!!
Het is vaak een uitdaging om een gezonde maaltijd te vinden als je er op uit trekt. In pretparken, zwembaden, kinderboerderijen, trampolineparken,… vind je vaak alleen suikerrijke snacks en fast food als lunch.

We moeten af en toe eens de teugels lossen, maar waar trek je voor jezelf de lijn. Je kan een dagje pretpark door de vingers zien, maar wat als je de dag erop gaat zwemmen en de dag daarop naar een kinderboerderij trekt?

Ook hier is het plannen en duidelijke regels stellen. Met deze blog wil ik jullie graag enkele tips geven zodat je een manier kan vinden waar iedereen zich goed bij voelt.

 

Tips :

Tip 1: Neem zelf je lunchpakket mee

Dit is de gemakkelijkste manier om niet voor verrassingen te komen staan. Vul een rugzak met heel wat lekkers en trek er op uit. Het vraagt wat voorbereiding, maar het zorgt er wel voor dat je controle hebt over wat er wordt gegeten.
Als je bij vrienden langs gaat ligt dat vaak moeilijker. Je kan moeilijk met een lunchpakket aankomen, maar wat je wel kan doen is voorstellen om iets mee te brengen, dan ben je zeker van iets gezonds…

Tip 2: Stel duidelijke regels

Door duidelijke afspraken te maken weten kinderen heel goed wat er wel en niet kan. Kinderen die zijn ingelicht gaan minder snel zeuren.
Voorbeeld: we nemen de picknick mee, maar jullie krijgen wel een ijsje…

Afspraken maken helpt echt!! Zeker eens proberen…

Tip 3: pas op met kindermenu’s

Kindermenu’s zijn vaak niet de meest gezonde keuze. Laat kinderen uit een volwassen menu kiezen en vraag een kleinere portie. Bij een volwassen menu heb je meer kans om iets gezonds te vinden dan bij de kids.
Pas ook op met buffetten, want dit zorgt er vaak voor dat er te veel wordt gegeten. Ook hier is duidelijke afspraken maken heel belangrijk.
Tip: neem kleine bordjes zo kan je meerdere kleine porties opscheppen en heeft dit een totaal ander gevoel dan 1 keer heel veel te nemen.

Els-2.jpg.jpg

Hoe vertel je een kind dat iets niet mag?

Het is soms echt vermoeiend om constant ‘nee’ te moeten zeggen, maar alles toegeven is vaak ook geen optie. Hieronder geef ik je enkele tips om de juiste antwoorden te bieden en iets duidelijk te maken aan je kind. Ik weet als geen ander dat die antwoorden niet altijd gemakkelijk zijn. Het is vaak even de ‘hold’ knop indrukken en de tijd nemen om het juiste antwoord te zoeken. Probeer van een snelle ‘nee, dat mag niet’ een antwoord te geven zodat iedereen er vrede mee kan nemen.

Leg bij een ‘nee’ toch de focus op ‘ja’

Nee, je mag geen pannenkoek met slagroom, chocolade en suiker. Je krijgt 1 met bloemsuiker.

Beter: Ja, natuurlijk krijg je een pannenkoek, de onderste 4 opties op de kaart mogen niet de rest wel.

staaf je antwoord

Nee je krijgt geen koek meer.
Beter: ik weet dat je graag nog een koekje wil maar we gaan bijna eten
OF deze middag heb je al een koek gegeten, een stuk fruit kan wel.

toon aan dat je je kind begrijpt ook al voldoe je niet aan hun noden

Wij als ouder worden ook graag gehoord en dat is ook zo bij kinderen. Toon dat je begrip hebt voor hun behoeftes, maar dat je niet altijd aan hun behoeftes kan voldoen. Niet gemakkelijk maar oefening baart kunst!!!

Nee, dit krijg je niet.
Beter: we gaan dit nu niet kopen, want we hebben nog een kast vol lekkere dingen thuis.

Honger? We zijn een uur van tafel, dit kan niet!!!
Beter: Misschien moet je in het vervolg wat meer eten als we aan tafel zitten. Nu krijg je niks want straks moeten we naar oma en daar krijg je altijd iets lekkers.

Wees er van bewust dat dit bij ieder gezin vaak voor frustraties en conflicten zorgt.
Zorg in de eerste plaats voor een goede thuisbasis zo zit er meer rek op het buitenshuis eten. Stel je als ouder flexibel op en los af en toe de teugels. Je weet dat ze achteraf in een gezond eetpatroon terecht komen.
Het is een kwestie van geven en nemen… maar dat is nu eenmaal opvoeden ;;)))

Benieuwd naar jullie ervaringen.
Succes!!!

Previous
Previous

hoe hou jij je hoofd koel in tijden van stress?

Next
Next

5 Tips om gezond en fit de zomer door te komen