hoe hou jij je hoofd koel in tijden van stress?

unsplash-image-CwIU33KGToc.jpg

De school is voor velen al gestart, de hobby’s en andere activiteiten lopen op volle toeren en de ouders zijn weer vollebak aan het werk. Druk, druk, druk,…heb jij het daar ook vaak lastig mee? De organisatie onder controle houden en vooral in drukke momenten je hoofd boven water houden. Ik heb altijd veel bewondering voor ouders die piekfijn hun kids afzetten aan school. Haren netjes, make up en precies zonder stress de kids op tijd afzetten. Heeeelllp!!!

In deze blog wil ik het vooral hebben over het hoofd koel houden, jezelf niet voorbij hollen, de lat voor jezelf niet te hoog leggen zodat je energiepeil niet te snel zakt.

Ik geef het eerlijk toe het lukt me ook niet altijd, maar het zelf beseffen dat ik verkeerd bezig ben doet me nadenken hoe ik het beter kan organiseren.

Voordat ik je enkele tips geef wil ik je eerst wat meer uitleg geven over wat stress met je lichaam doet.

 

stress is een vies beest

Stress is zinvol als reactie op een gevaarlijke situatie zoals het oog in oog staan met een wild dier. Dan schiet je adrenaline de lucht in, wordt er energie naar de spieren gestuurd zodat jij kan wegvluchten van deze gevaarlijke situatie. Ons lichaam is op zo een snelle reactie van stress ingesteld wat wil zeggen dat er bij een kort moment van gevaar adrenaline vrijkomt en terug uitdooft dmv cortisol zodra de acute stress is verdwenen.

MAAR… er is een maar!!!

Want nu klinkt het precies of stress goed is voor je lichaam maar niks is minder waar.
Waar gaat het dan vooral mis met stress? De grootste boosdoener is de CHRONISCHE STRESS!!!!

Wanneer spreken we van chronische stress? Door te hoge werkdruk, te veel en te lange emotionele stress en te weinig beweging maar ook een overdaad aan suiker, zout, alcohol en transvetten veroorzaken chronische stress.
Bij chronische stress treedt je immuunsysteem in actie en gaat weer uit door cortisol. Door je lichaam vaak te belasten met chronische stress belast je ook je immuunsysteem.

Enkele tips om chronische stress te beperken:

  • Gun jezelf eens een moment van rust

  • Probeer de momenten die je stress bezorgen anders te benaderen

  • Eet voldoende goede vetten deze helpen je bij momenten van stress je lichaam toch in shape te houden

  • Beweeg voldoende en plan deze in je agenda

  • Let op met transvetten, alcohol en te veel aan suiker

 

Tips om het hoofd koel te houden en jezelf niet te verliezen

Werk met een planning:

Een planning helpt je prioriteiten stellen, balans creëren en het overzicht te bewaren. Een magneetbord of grote kalender kunnen daarbij helpen. Bespreek ook met je partner en kids en durf ook aan hen taken te geven.

Met een weekplanning geef je jezelf de vrijheid om te stoppen met nadenken of wat je doet wel ‘het juiste’ is.

Mealpreppen:

Mealpreppen zorgt er voor dat je enkele dagen niet hoeft na te denken wat je gaat eten want je kookt 1 keer voor meerdere dagen. Het bespaart je niet alleen heel veel tijd maar het is ook positief voor je portemonnee. Naast je planning qua werk, hobby’s, opvang,… maak je best ook een eetschema op. In het begin vraagt dit wat werk en organisatie maar spaar je weekmenu’s is een mapje zo kan je na enkele weken een menu nemen die je al hebt voorbereid. Slim toch…

Heb je de weekplanning al gezien op mijn website? Je kan hem gratis downloaden door onderaan deze blog op de knop te drukken. Je kan er ook mijn favoriete gerechten op terug vinden. Mealpreppen helpt echt om in die chaos toch structuur te creëren.

Maak werk van zelfzorg:

Het is niet altijd even simpel maar besef dat zelfzorg een essentieel onderdeel is om zowel goed te presteren als een goede aanwezige en fitte ouder te zijn. Als je niet in form bent en constant boven je petje aan het werken bent kan je minder waarde toevoegen aan zowel je gezin, familie, werk,… want dan is het je ook snel allemaal te veel.
Zelfzorg moet geen geld kosten of grootse dingen te zijn, neem eens een warm bad met een leuke podcast, lees een boek of maak een wandeling. Zoek voor jezelf uit waar jij het meest nood aan hebt.

it’s okay:

to make mistakes
to have bad days
to be less than perfect
to do what’s best for you
to be yourself

Movementmatters.nl

Previous
Previous

Koken met kids is fun

Next
Next

Hoe maak je gezonde keuzes buitenshuis?