Hoe belangrijk is slaap?

1 op de 3 Belgen kampt met acute slaapproblemen. 1 op 10 slaapt chronisch slecht.

Dit is toch wel alarmerend want slaap is voor ieder mens ontzettend belangrijk. Wanneer je slaapt ontspannen je spieren en vinden er in het lichaam verschillende herstellende processen plaats die van belang zijn voor de gezondheid van het lichaam. In deze blog wil ik je meer vertellen waarom slaap zo belangrijk is, wat de risico’s zijn van slecht slapen en geef ik je graag tips om beter te slapen.

 

Waarom is slapen zo belangrijk?

Tijdens de slaap heeft het lichaam de kans om te herstellen en te genezen die komt onze fysieke gezondheid ten goede. Daarnaast is slaap belangrijk voor de cognitieve functie zoals het geheugen en de concentratie.

Wist je dat de hersenen krimpen tijdens het slapen? Hierdoor heeft het hersenvocht de ruimte om afvalproducten in de hersenen weg te spoelen en worden de hersenen op deze manier schoongemaakt. Zo wordt je wakker met een fris en helder hoofd.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Dit komt doordat de verbindingen tussen hersencellen veranderen als je slaapt. Sommige verbindingen worden sterker, zodat je dingen kunt onthouden. 

Slaap is ook belangrijk bij het verwerken van emoties. Hoewel sommige verbindingen sterker worden, worden andere verbindingen juist zwakker als je slaapt. Hierdoor voel je minder spanning. Slaap helpt zo om stress en emoties minder erg te maken. Mensen die lang slecht slapen hebben hier meer moeite mee. Zij kunnen de emoties van overdag minder goed verwerken tijdens hun slaap. 

Wat zijn de risico’s van slecht slapen?

We weten nu de positieve effecten van slaap op ons lichaam maar wat zijn de negatieve gevolgen als je slecht slaapt.

Slechte slaap heeft zowel een invloed op de fysieke als mentale gezondheid. Onvoldoende slaap kan zorgen voor problemen met het geheugen, de concentratie en andere cognitieve functies. Daarnaast kan slechte slaap zorgen voor een slechte fysieke gezondheid en het risico gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen, obesitas en een zwakker immuunsysteem vergroten.

Op de koop toe kan slechte slaap bijdragen aan stress, angst en stemmingswisselingen.

Daarom is gezond eten, voldoende bewegen, weinig stress en voldoende slaap belangrijk om je fit, gezond en energiek te voelen.

 

Tips:

  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon en voldoende uren slaap zijn van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid. Aanbevolen wordt daarom dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen, daarbij is de kwaliteit van slaap ook van belang.

  • Zorg voor een goede slaaproutine waarbij je rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd op staat.

  • Zorg voor een gezonde, frisse slaapomgeving

  • Zorg daarnaast voor een gezond voedingspatroon en eet geen zware maaltijd voor het slapengaan. Het lichaam blijft dan actiever waardoor het moeilijk in slaap kan vallen. Cafeïne, nicotine en alcohol beïnvloeden de slaap ook.

  • Ook zijn er diverse voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede slaap zoals valeriaan, hop, citroenmelisse en melatonine. Deze kan je vinden in supplementen maar ook in thee.

  • Beperk blauw licht voor het slapen gaan.

  • Een goede lichamelijke conditie zorgt ook voor een betere slaap. Zorg voor een goede basisconditie door te sporten en overdag voldoende te bewegen.

 
Gezondheid is het mooiste wat je jezelf kan geven
— Live Green Magazine

Wil je graag hulp om de juiste sport te kiezen of te werken aan een gezonde levensstijl die bij je past?

Ik help je graag!
Stuur een mailtje naar info@fitfoodhouse.com of maak een afspraak via de website.

Liefs
Els

Next
Next

Tips voor een gezonde levensstijl