Koken met kids is fun

Koken kids 5.jpg

Jaaaa… koken met kids is echt fun. Kinderen leren niet alleen van jou maar jij ook van hen.
Wist je dat kinderen die vaak helpen in de keuken ook meer proeven? Ze krijgen op die manier meer zelfvertrouwen waardoor een nieuw ingrediënt niet zorgt voor angst of paniek. Spelend leren proeven… Wie doet mee?

Met deze blog wil ik jullie stimuleren, inspireren en aanmoedigen om kinderen te betrekken in het kook gebeuren want het heeft super veel voordelen.
Ik bespreek hier onder de verschillende handelingen die je kind kan doen als ook enkele tips om het samen koken nog leuker te maken.

Koken kids 2.jpg

Kijk wat je kind aan kan want niet ieder kind is motorisch even sterk. Begin met kleine handelingen zoals een potje uitlepelen en bouw rustig op. Geef ze wel vertrouwen en zeg niet onmiddellijk dat kan jij niet.

Kleuters kunnen bijvoorbeeld:

  • smeren

  • vormpjes duwen

  • kloppen

  • deeg uitrollen

  • kneden

  • eitjes los kloppen

Lagere schoolkinderen kunnen:

  • wegen en meten

  • zachte ingrediënten snijden

  • eieren breken

  • gebruik maken blender, staafmixer in het bijzijn van een ouder

Oudere ervaren kinderen:

  • omgaan met fornuis

  • snijden met een scherp mes

  • alleen een recept uitproberen

 

5 tips om het samen koken nog leuker te maken:

  1. Bespreek wat je samen gaat klaar maken.

    Laat kinderen mee helpen denken wat je klaarmaakt. Laat ze zelf eens bladeren in een kookboek of vraag wat zij leuk of lekker vinden om te maken.
    Stel ook duidelijke grenzen wat wel en niet kan.
    Bijvoorbeeld: we maken deze cake maar dan wel zonder de vermelde suiker maar met banaan, dadels, erythritol,… of dit recept kan maar er moeten wel nog groenten toegevoegd worden.

  2. Koken = speeltijd

    Maak er een leuk en speelse tijd van door ze eerst mee te nemen naar de supermarkt om alle ingrediënten te kopen die jullie nodig hebben. Vertel hen ook waarom je bepaalde producten niet kiest en waarom anderen net wel. Geef niet alleen de uitleg dit is gezond en dit is ongezond maar leg uit waarom een product ongezond is door bijvoorbeeld te zeggen dat een product veel suiker bevat en dus niet goed voor de tanden of dat dit product geen goed stoffen bevat om snel te kunnen lopen tijdens de voetbalmatch. Bij oudere kinderen kan je gerust al vertellen dat te veel suiker het lichaam moe en suf maakt maar goede (trage) koolhydraten geven je lichaam de juiste energie. Zoals: groenten, fruit, donkere graanproducten,…

  3. Proeven, proeven, proeven

    Laat ze zo veel mogelijk proeven terwijl je aan het koken bent. Zo leer je hen spelenderwijs nieuwe ingrediënten ontdekken. Laat ze maar naar hartenlust proeven en probeer dingen aan te bieden maar niet te forceren. Al wat ze geproefd hebben tijdens het koken moeten ze minder aan tafel doen. Handig toch?

  4. Het oog wil ook wat

    Kinderen eten met hun ogen en hebben graag overzicht van wat er op hun bord ligt. Alles door elkaar of een ovenschotel vinden kinderen meestal minder leuk, ze willen graag duidelijk zien wat ze eten. Veel kleur en het maken van een figuurtje zoals een gezicht of bloem nodigen kinderen uit om te eten.
    Plaats de verschillende ingrediënten op tafel waaruit het kind kan kiezen en laat ze er maar iets leuks van maken. Je zal verbaasd staan wat ze er zullen van maken.
    Gouden regel: ouders beslissen wat ze mogen eten en kind bepaald hoeveel het eet.

  5. Geef complimentjes

    Door complimenten te geven worden de kinderen op een positieve wijze gestimuleerd en ontwikkelen ze een positief en gezond zelfbeeld. Dit zorgt er voor dat er een aangename sfeer is en dat een kind hierdoor sneller zal proeven en durven experimenteren met nieuwe voedingsstoffen.
    Zorg dat de complimenten duidelijk en concreet zijn en benoem zo concreet en precies mogelijk wat je goed vond. Geef ook meteen een compliment na het gedrag van je kind zo krijgt je kind meteen feedback en snapt precies wat jij bedoeld.
    Complimenten geven en krijgen is o zo belangrijk is een groeiproces maar zorg er wel voor dat je complimenten gemeend zijn. Kinderen hoeven ook niet alles goed te kunnen. Ze moeten ook leren dat ze goed zijn in het een en minder goed in het ander.
    Dus als ze iets minder goed kunnen, hoeven ze daarvoor niet de hemel in geprezen worden.;)))

Hopelijk kan ik jullie met deze blog inspireren om samen met je kinderen de keuken in te duiken. Groot of klein iedereen kan een taak vervullen en het is ook een ideaal familie moment om wat bij te praten.

Veel kookplezier!!!

Previous
Previous

Maak van een gewone soep een echt feest.

Next
Next

hoe hou jij je hoofd koel in tijden van stress?