Met deze 5 tips gaat een slaatje nooit vervelen.

Veel mensen vinden slaatjes saai, voer voor konijnen of zien het liever als een bijgerecht dan als een volledige hoofdmaaltijd.

Nu de zomer er aan komt wil ik met deze blog de slaatjes wat extra aandacht geven en iedereen aanzetten om heerlijke salades te maken. Met een slaatje tover je heel wat kleur op je bord waardoor je verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt. En als je deze dan nog eens voldoende aanvult met eiwitten en gezonde vetten dan ben ik zeker dat je een slaatje SUPER lekker zal vinden.

Hier onder 5 tips om van je slaatje een echt feest te maken waarmee je eindeloos kan variëren zodat ze niet gaan vervelen.

5 tips om je salade te pimpen:

Tip 1: Denk buiten de box:

Kies niet voor een blad sla met tomaat en komkommer maar pimp deze met gepekelde groenten, gekookte of gegrilde groenten als dan niet warm of koud. Gepekelde groenten zoals rode ui, komkommer, rode kool,… maak je door de gesneden groenten in een bokaal te doen, overgiet met (appel)azijn en water en voeg look, zout, ahornsiroop en kies kruiden zoals peperbolletjes, tijm,… Sluit je pot goed af en zet weg in de koelkast.

Probeer aan je slaatje ook voldoende eiwitten toe te voegen en wissel af met plantaardige en dierlijke eiwitten. Durf je eiwitten ook eens te marineren of te kruiden zoals goed gekruide scampi’s, gelakte kip of zalm, gegrilde haloumi, gegrilde tempeh,…

Tip 2: Voeg noten, zaden en pitten toe

Deze geven een extra touch aan je salade. Je kan ze grof hakken en over je salade verspreiden maar ook roosteren in de oven met lekker veel kruiden zoals paprikapoeder, chilipoeder,… en een scheutje olijfolie. Stort de notenmengeling op een bakplaat bekleed met bakpapier en plaats in de oven voor 10 à 15 min op 160°C

Tip 3: Fruit

Het hoeft niet altijd maar af en toe kan dit je slaatje opfrissen.
Denk hierbij aan een appel, peer, sinaasappel, pompelmoes, aardbeien,…

Tip 4: Dressing

Soms kan je salade zo goed samengesteld zijn qua smaak dat een scheutje olijfolie met wat peper en zout al voldoende is.

Mist je slaatje toch wat pit voeg dan zeker een dressing toe. Ik kies dan al snel voor een dressing op basis van yoghurt. Lekker snel en fris.

Yoghurtdressing:

plantaardige yoghurt, mosterd, scheutje olijfolie, peper en zout ;)

Tip 5: Vergeet de kruiden niet

De kruiden zijn vaak belangrijker dan de dressing. Kruid je salade altijd met peper en zout maar durf ook te experimenteren.

Kies voor:
basilicum, munt, peterselie, bieslook,… zijn kruiden waar je niet snel iets verkeerd mee kan doen.

Tuinkers en ruccola geven ook altijd een aparte smaak aan je slaatje. Dit zijn wel geen kruiden maar zijn wel echte smaakmakers.

Wil je graag hiermee aan de slag? Maar twijfel je nog hoe er aan te beginnen?

Ik heb voor jou een receptenbundel gemaakt met heel wat voorbeelden van slaatjes en dressings.
20 pagina’s met niet alleen slaatjes maar ook verschillende toppings, gepekelde groenten, geroosterde groenten,… en gemakkelijke dressings tot dressings met iets meer werk.

Te koop in de shop voor €9,95

Previous
Previous

Suppletie is dit nodig als ik gezond en gevarieerd eet?

Next
Next

Mama, ik heb buikpijn!!!