Suppletie is dit nodig als ik gezond en gevarieerd eet?

Moeten we echt pillen slikken of is het allemaal wat overdreven? Is gezond eten niet voldoende? Of is er echt iets aan de hand?

In deze blog gaan we hier dieper op in want in mijn praktijk komen er daar ook steeds meer vragen rond. Lopen we echt voedingsstof tekorten op? Wat kunnen we hier aan doen? Wat neem je best wel? En wat niet?

 

Even terug naar vroeger

Vroeger aten onze voorouders veel groenten en fruit, noten, zaden, vlees en vis. Deze oervoeding was rijk aan eiwitten en vezels maar bevatte heel weinig koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt. We kunnen wel stellen dat vroeger gezond eten echt wel gezond was en dat deze voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en goede vetten bevatte.




Nu…

Bevat ons voedsel te veel aan geraffineerde suikers maar ook veel verzadigde vetten. We merken ook op dat veel meer mensen lichamelijke klachten ondervinden maar ook kampen met overgewicht, slapeloosheid, AD(H)D symptomen,…

Deze klachten komen niet zo maar uit de lucht gevallen. Er is wel degelijk iets aan de hand met ons voedsel.

Is ons voedsel dan zo slecht? Halen we niet de nodige vitaminen en mineralen uit gevarieerd en gezond eten?

ONS VOEDSEL?

Ons voedsel…

Bevat veel minder vitaminen en mineralen dan vroeger.
Dit komt door:

  • intensieve landbouwmethodes

  • verarmde landbouwgrond

  • onrijp plukken van groenten en fruit

  • vervuiling

Hetzelfde heb je met vlees en vis.
We eten steeds meer vlees wat zorgt voor massaproductie en massa is vaak niet best voor kwaliteit. Ook vis wordt vaak gekweekt waardoor dit afneemt in kwaliteit.

Opmerkelijk is dat we steeds meer vlees eten dan vis.
Het minder eten van vooral ‘vette vis’ zorgt er voor dat we de omega 3 vetzuren missen die oh zo belangrijk zijn voor onze hersenen, ontstekingsremmend werken, bloeddruk, hart, bloedvaten,…

Zo geraakt ons lichaam uit balans omdat we te weinig omega 3 en te veel omega 6 binnen krijgen. Omega 6 kan je vinden in zonnebloemolie, vlees, geharde vetten,… Dit zorgt voor een disbalans in ons lichaam waardoor er laaggradige ontstekingen ontstaan zoals allergieën, diabetis, hart- en vaatziekten,… wat op latere leeftijd kan lijden tot depressie, parkinson, alzheimer,…

Wat nog?

De evolutie van onze levensstijl zorgt er ook voor dat we tekorten oplopen. We werken en leven veelal binnen, terwijl we vroeger vooral buiten leefden. En als we naar buiten gaan zijn we vaak bedekt met kleding of zonnecrème en dat komt de vitamine D - aanmaak niet ten goede.

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon daarom haalt het merendeel van de bevolking niet de helft van de vitamine D waarden die bij onze voorouders werden gemeten.

Vit D hebben we nodig voor een goed werkend immuunsysteem, sterk gebit, spieren en botten.

Besluit:

Gezond en gevarieerd eten blijft de basis maar we merken wel dat het moeilijk wordt om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen via ons voedsel.
Daarom is:

  • een goede multivitamine aan te raden zodat je lichaam geen voedingsstof tekorten oploopt

  • een omega 3 vetzuur om je disbalans tegen te gaan, zeker voor mensen die niet 2 keer per week vette vis eten

  • Vit D zeker in de wintermaanden

Laat je adviseren want niet alle supplementen zijn even goed qua kwaliteit. Ga ook nooit aparte supplementen nemen (zoals magnesium, ijzer, zink,…) als je niet zeker weet of er echt tekorten zijn.

Wil je advies? Of heb je ook vragen naar kinderen toe?
Maak een afspraak, ik help je graag verder.

Previous
Previous

Minder vlees eten? Waarom? Hoe doe ik dat?

Next
Next

Met deze 5 tips gaat een slaatje nooit vervelen.