Minder vlees eten? Waarom? Hoe doe ik dat?

Waarom minder vlees? Vlees bevat toch een goede samenstelling aan eiwitten? Wat is dan een volwaardige vervanging? En mag ik dan nooit geen vlees meer eten? Dit zijn de meest voorkomende vragen in mijn praktijk als ik het heb over de hoeveelheid vlees die er gegeten wordt. Vaak stel ik ook de vraag of er vleesvrije dagen zijn en ik merk op dat er heel weinig mensen bewust kiezen om eens geen vlees te eten. Het zit er vaak zo ingebakken en dat ze er niet echt over nadenken.

Daarom deze blog omdat ik het echt wel belangrijk vind dat mensen bewust kiezen wat ze in hun mond stoppen. Veel Belgen zien vlees als een belangrijk onderdeel van hun maaltijd en weten vaak niet wat ze moeten doen als ze zonder vlees zouden moeten koken. We eten te veel en te vaak vlees maar we zien wel dat de consumptie stagneert en soms zelf lichtjes durft dalen. Het is wel duidelijk iets aan het veranderen en daarom wil ik met deze blog dat extra duwtje geven om af en toe je vlees te laten staan en te kiezen voor andere plantaardige varianten.

Waarom minder vlees eten?

Voor het milieu:

De productie van vlees (vooral vlees van varkens en koeien) is verantwoordelijk voor veel CO² uitstoot wat nadelig is voor ons milieu en de opwarming van de aarde. Zo blijkt dat 1kg rundsvlees even veel vervuilt als 180km autorijden. Vlees heeft een grote impact op ons klimaat als je weet dat voor 1kg vlees wel 5kg plantaardig voer nodig is. Wist je dat vlees verantwoordelijk is voor 40% van onze broeikasgassen? Als we onze vleesconsumptie niet verminderen, wordt het bijna onmogelijk om de klimaatdoelen te halen.

Voor je gezondheid:

Ik zal zeker niet zeggen dat je geen vlees meer mag eten maar wel over de hoeveelheid vlees die we eten. We hebben vlees nodig omdat deze een goede samenstelling eiwitten bevat maar ook ijzer en vitB12 die we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. MAAR… we hebben maar een kleine hoeveelheid nodig en daar wringt het schoentje. Het beperken van vlees en het toevoegen van extra groenten, zorgt voor een betere balans in je lichaam. Eten van te veel vlees (zoogdieren) vergroot de kans op ontstekingen en deze kunnen dan weer lijden tot auto-immuunziektes.

 

Tips:

Kies bewust:

Vlees moet je niet niet volledig gaan schrappen maar maak bewuste keuzes wanneer je wel vlees eet. Kies sneller voor gevogelte dan voor zoogdieren en wissel af met vis of plantaardige varianten.

Zoek voor jezelf een balans en ga er niet van uit dat er bij iedere maaltijd vlees moet toegevoegd worden

Vleesvervangers:

Het kan maar pas op want ze bevatten vaak veel vetten en ook suikers. Vervang vlees niet resoluut door vleesvervangers er zijn ook andere opties zoals extra groenten, peulvruchten, noten, zaden, pitten,…

Mealpreppen:

Plan je maaltijden!! Zo krijg een klare kijk wanneer je wel of geen vlees eet. Door te plannen kies je bewust en ga je ook meer gaan variëren. Op het internet kan je heel wat recepten vinden om je op weg te helpen om op een andere manier te leren koken.

Wees niet te streng:

Iets verbieden heeft vaak een averechts effect. Probeer eens 1 dag zonder vlees en 1 dag vis en plan zo verder.
Zie het als iets goed voor je lichaam en niet niet als een verbod. Door anders te gaan eten zal je ook andere smaken leren ontdekken en dat is dan weer goed meegenomen.

Give it a chance!!!

Recepten:

Om jullie wat op weg te helpen en te inspireren heb ik voor jullie enkele recepten gebundeld. Download de receptenbundel via onderstaan de knop.

Heel veel succes met jullie bewuste keuzes… benieuwd naar jullie ervaring!

Liefs

Els

Previous
Previous

Winterdip… wat?

Next
Next

Suppletie is dit nodig als ik gezond en gevarieerd eet?