Schermtijd en het kinderbrein…

Zitten jouw kinderen ook vaak aan een scherm gekluisterd? Kan je je ook zo vaak ergeren? En stel je ook de vraag of dit wel gezond is? Het blijft een hot item want hoeveel schermtijd geef je nu aan een kind? En hoe pak je die schermtijd aan?

Ik voel dat het voor vele ouders vaak zoeken is, anderen geven de strijdt vaak op en nog anderen gaan constant in strijdt met hun kind. In deze blog vertel ik meer over de gevaren van te veel schermtijd maar geef ik je ook enkele tips om het te beperken zodat zowel de ouders als het kind zich in de regels kunnen vinden.

 

Wat doen schermen en blauw licht met je hersenen?

De hersenen zijn bij kinderen nog in volle groei en we zien dat schermtijd voor verandering in de myeline zorgt.

Myeline klinkt misschien niet zo bekend in de oren maar het is een vetachtig stofje dat om de uitlopers van een zenuwcel zit.

Deze zorgt dat de prikkelgeleiding snel verloopt en de impulsen snel door de zenuwen kunnen bewegen.

Ok... maar wat heeft dit nu met schermtijd en kinderen te maken?

Wel... myelinisatie begint na de geboorte tot aan een leeftijd van 18 jaar. Door schermtijd ontstaat een verandering in de myeline (minder goede geleiding) en dit heeft dan weer gevolgen voor de taalontwikkeling, zelfregulatie en andere executieve functies zoals werkgeheugen, organisatie, flexibiliteit,...

Schermtijd beperken is hier aangewezen zeker voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

 

Wat met blauw licht en bioritme?

Blauw licht heeft invloed op je biologische klok waardoor de slaap verstoord kan worden. Deze lichtstralen verstoren de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons moe maakt.

We hebben namelijk blauw licht nodig en halen deze voornamelijk uit de zon. Overdag kan blauw licht de prestaties en aandacht verbeteren maar na het ondergaan van de zon maakt het ons lichaam klaar voor een goede nachtrust.

‘s Avonds blootstellen aan blauw licht zorgt er voor dat je brein denkt dat het nog steeds dag is waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan zoals moeilijk inslapen, onrustig slapen.

 

Schermen en blauw licht zorgen voor overprikkeling van de hersenen

Daarnaast zorgt te veel schermtijd voor overprikkeling van de hersenen waardoor we niet rustig worden en dat verklaard dan weer waarom kinderen vaak onrustig zijn, stress ervaren, slechte concentratie en druk gedrag vertonen.

Kinderen naar een tablet laten kijken zorgt voor rust bij de ouders maar voor het kind is dit onrust. Daarom is het ook aangewezen om ook voor die redenen de schermtijd te beperken.

 

Moeten we het dan volledig gaan verbieden?

Zeker niet…

Want…er zijn ook heel wat voordelen verbonden aan schermen: ze komen in contact met anderen, ze kunnen even tijd nemen voor zichzelf en loslaten. Anderen worden dan weer creatief geprikkeld.

De digitale wereld is en moet niet gezien worden als het grote boze monster maar probeer het te omarmen en begrenzen.
Langs de ene kant is dat interesse tonen in de leefwereld van je kind, proberen in te leven in de digitale realiteit.

Aan de andere kant is het begrenzen door concrete afspraken te maken. Ga in overleg met je kind en bespreek: waar, wanneer en hoe lang?
Vervang voorbeeld schermen voor het slapen gaan door een leesmoment of een moment om te babbelen of een gezelschapsspel. Zet er iets voor in de plaats dat voelt positiever aan dan verbieden. Wat ook kan helpen is een schema zo weet iedereen precies wat de regels zijn.

EN… geef als ouder het goede voorbeeld ;)

Hoeveel schermtijd per dag:

Kinderen tussen 2 en 4 jaar: maximum half uurtje per dag

Kinderen tussen 4 en 8 jaar: maximum 1 uur per dag

Oudere kinderen tot aan 12 jaar: 2uur per dag

+12 jarigen: maximum 3uur per dag

Het is een hele uitdaging maar het is o zo belangrijk voor de goede ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het creëren van een goede slaap-waak ritme.

Liefs
Els

Previous
Previous

Lenteschoonmaak voor je lichaam

Next
Next

Knuffelen is gezond!!!