Het belang van Gezonde darmen

Onze darmen zijn een knap en ingenieus systeem die nuttige voedingsmiddelen op neemt. Daarnaast maken ze belangrijke mineralen en vitaminen en met het overtollige deel wordt er ontlasting gemaakt. Vaak gaat het hele proces goed maar soms kan het gebeuren dat er een verstoring ontstaat.

In mijn praktijk komen er heel vaak klachten ivm buikpijn dit gaat van opgeblazen gevoel, constipatie, krampen,… niet alleen bij volwassenen maar meer en meer ook bij kinderen. Daarom vertel ik in mijn nieuwe blog over het belang van goede darmen, wat je kan doen om je darmen gezond te houden en kan je ook een checklist vinden om je darmgezondheid te testen.

 

Het belang van een goede darmflora:

Je darmen bevatten ongeveer 2kg aan bacteriën ook wel bekend als darmflora of microbioom hebben ze niet allen een belangrijke rol bij vertering maar zijn ze ook belangrijk voor:

  • je fysieke en mentale gezondheid

  • ze zorgen voor het goed op nemen van voedingsstoffen

  • 80% van je immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Goede darmen = een goede weerstand. In je darmen zitten heel wat goede bacterie die je beschermen tegen indringers en die er voor zorgen dat slechte bacteriën en andere ziekteverwekkers geen kans krijgen.

  • Je darmen produceren ook neurotransmitters die belangrijk zijn voor je algemeen welzijn. De communicatie loopt hiervoor via de hersen - darm - as. Dit zorgt er voor dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en elkaar dus kunnen beïnvloeden.

 

Darmen en stress

Stress zet reacties in gang waardoor onder andere de darmen beïnvloedt worden. Dit heeft vooral invloed op de spijsvertering en uiteindelijke ook op je darmflora.

Door stress geraakt je lichaam sneller verzuurt. Bij langdurige stress moet je lichaam steeds meer cortisol gaan aan maken waardoor er steeds meer radicalen in je lichaam over blijven. Om radicalen op te ruimen heb je veel antioxidanten nodig maar deze krijgen we vaak heel weinig binnen. Zo ontstaan er afvalstoffen die in je lichaam blijven hangen wat resulteert in toxische belasting.

Resultaat: te hoge PH waarde (zuurtegraad) + beschadigen van de darmflora

EN… stress zorgt ook voor een hogere energiebehoefte waardoor er voedingsstoftekorten ontstaan. Darmen die niet optimaal werken nemen de voedingsstoffen op waardoor er een tekort is aan goede voedingsstoffen.

Door stress kan je krampen krijgen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.

STRESS is een vies beestje… gezond eten is een must maar je stresslevel laag houden is nog VEEEEEL…. belangrijker.

 

Tips om je darmen gezond te houden:

1.     verminder stress

Dit kon je hier boven al lezen.
Weet dat je stress verminderen nummer 1 is om te zorgen voor je darmen.

2. Neem tijd om te eten en kauw goed

Door goed te kauwen zorg je er voor dat je je voedingsstoffen makkelijker opneemt en afgebroken kunnen worden.
Neem tijd om te eten, ga zitten en kauw goed.

3. beperk je maaltijdinname tot 3 volwaardige maaltijden per dag

Te vaak en te veel eten legt een constante druk op je darmen. Zo is je lichaam constant bezig met verteren en heeft geen tijd om andere processen in het lichaam optimaal te laten functioneren. Eet 3 volwaaardige maaltijden met voldoende groenten, eiwitten en vetten en geef je lichaam (darmen) daar tussen rust.

4. eet voldoende vezels

Voeg psyllium vezels of baobab toe aan je gebak, smoothie, plantaardige yoghurt,…
Voldoende vezels zorgen niet alleen voor een verzadigend gevoel maar bevorderen ook de stoelgang en verminderen de kans op constipatie.

6. schrap niet-mensenvoeding

Eet zo veel mogelijk onbewerkt en ongeraffineerde voeding. Alles wat je in de natuur kan vinden en niet in een pakje.

7. Beweeg

Bewegen stimuleert de knijp - en duwbeweging van de darmen, die nodig is voor een goede spijsvertering. Het zorgt er dus voor dat er een betere toevoer is van voedingsstoffen en een betere darmfunctie.
Probeer voor je eetmoment te bewegen zoals 3 rondjes rond de tafel wandelen, 20 squads en dan pas eten.

8. Zorg voor een regelmatig slaapritme

.De afwisseling tussen licht en donker is cruciaal voor een goede werking van ons bioritme en onze darmflora. Indien dat ritme verstoord geraakt verandert namelijk de samenstelling van je darmflora. Mensen die nachtwerk verrichten of in ploegendienst werken, hebben meer last van een verstoorde darmflora.

Hier onder kan je de checklist downloaden zodat je zelf eens kan na gaan of je darmen echt wel gezond zijn. Om echt te weten of je darmen gezond zijn moet je een darmonderzoek laten doen maar met deze checklist kan je al uit maken of jij goed zorgt voor je darmen.

Heb jij last van je darmen?


Of heeft je kind vaak last van buikpijn?

Kan je niet meteen een oorzaak vinden of heb je hulp nog om je lichamelijke klachten op te lossen. Maak een afspraak en ik luister graag naar je noden.

Liefs
Els

Previous
Previous

Bewegen is gezond…

Next
Next

Lenteschoonmaak voor je lichaam