Bewegen is gezond…

Waarom is bewegen gezond?
Wat als ik nu niet graag sport?
Wat is het belang om kinderen voldoende te laten bewegen?

 

In deze blog leg ik je graag het belang van sporten uit. Te vaak krijg ik mensen in mijn praktijk die niet graag bewegen, de moed niet hebben om te sporten en het belang van voeding en bewegen vaak heel erg onderschatten. Voeding en beweging gaan hand in hand. Deze keer gaan we niet dieper in op de voeding maar bekijken we hoe we sporten wel leuk kunnen vinden en deze te integreren in onze dagelijkse levensstijl. Daarnaast leg ik je graag uit wat het voordeel is om kinderen al op jonge leeftijd te laten bewegen.

 

Waarom bewegen?

Bewegen is gezond…

Bewegen heeft heel wat fysieke voordelen zoals het onderhouden van een goede motoriek, behouden van een gezond gewicht, betere bloedsdoorstroming, minder kans op hart - en vaatziekten maar je gaat ook beter en gemakkelijker bewegen en nog zo veel meer.

Daarnaast heeft bewegen ook mentale voordelen zoals beter functioneren van de hersenen, beters slapen, positieve mindset, meer zelfvertrouwen, stresslevel onder controle houden, …

Dus… geen discussie mogelijk, bewegen is gezond!!!!

Het belang van kinderen om op vroege leeftijd voldoende te bewegen

Wist je dat wij allemaal een spiergeheugen hebben en dat dit spiergeheugen aangemaakt wordt tot op een leeftijd van 20 jaar.

Wat wil zeggen…

Als je gewoon bent van op vroege leeftijd voldoende te bewegen dan maakt je lichaam een spiergeheugen aan. Kom je in een periode van inactiviteit dan zal je lichaam niet al te veel moeite hebben om je lichaam terug in top vorm te brengen. Mensen die op jonge leeftijd niet veel hebben gesport, merken op latere leeftijd dat het niet zo gemakkelijk is om te sporten en resultaten te halen.

Dus…
Haal je kind van achter de computer, trek er mee naar buiten, zoek een leuke hobby,… hij zal je later dankbaar zijn ;)

 

wat als ik niet graag sport?

In mijn praktijk merk ik vaak op dat mensen niet graag sporten. Kan dat? Terwijl je weet welke voordelen je hebt bij voldoende beweging.

Vaak zijn er onderliggende reden de oorzaak waarom deze mensen niet aan het sporten komen:

  • meteen de lat te hoog leggen en topprestaties willen neer leggen

  • verkeerde keuze van sport

  • geen goede sportbuddy

  • te weinig succesbeleving, fun en avontuur

Even voor alle duidelijkheid niet iedereen hoeft topsporter worden en topprestaties neer zetten. Het gaat er om je lichaam te laten bewegen binnen jou mogelijkheden. En daar wringt vaak het schoentje. Als jij nu 2 keer in de week met een toffe vriend(in) gaat sporten, plat ligt van het lachen, een leuke babbel hebt en een sport doet waar je energie van krijgt dan wil je de dag erna toch opnieuw gaan sporten?

En daar loopt het vaak fout.
Een sportbuddy die vaak afbelt of een sport die te zwaar of niet uitdagend genoeg is… het is vaak zoeken maar weet dat er voor ieder van ons een sport is die bij jou past. Daarom hier onder enkele tips om je zoektocht iets makkelijker te maken en bewust te kiezen voor wat jij leuk vindt.

 

Tips zodat je toch voldoende gaat bewegen :

 

1.     Kies een sport die je graag doet

Volg overal een proefles en doe aan sportshoppen. Zo leer je sporten ontdekken waar je geen weet van had.
Hang je niet meteen vast aan dure sportabonnementen want dan hang je vast voor lange tijd. Voor je dit doet zorg dat je zeker bent en weeg alle positieve en negatieve aspecten af.

2. maak tijd en plan je beweegmomenten

Geen tijd!!! is vaak een flauw excuus want etentjes en uitjes met vrienden daar kan wel tijd en ruimte voor vrij gemaakt worden waarom dan niet voor sporten. Planning is de boodschap want geplande beweging ga je minder snel skippen.
Het kan echt dat je niet veel tijd hebt maar doe dan korte workouts zoals 30min wandelen, online sporten,…

3. niet sporten in een sportclub maar andere beweegmomenten

Misschien is sporten in groep niks voor jou en krijg je stress als je nog maar een sportclub binnen wandelt. Kies dan voor andere beweegmomenten zoals wandelen, fietsen naar het werk, neem de trap in plaats van de lift, online sporten, boodschappen doen met de fiets,…

Besef dat je doorheen de dag ook heel wat kan bewegen. Zoals:

  • tijdens lunchpauze wandeling maken

  • sitting breaks: het lang zitten aan een bureau doorbreken met kleine beweegmomenten zoals 10 squads, 10 jumping jacks,…

  • in looppas naar de koffiemachine

Probeer er bewust mee om te gaan en je zal merken hoe creatief je zal worden om extra te gaan bewegen ;)

4. Creëer een gezond slaapritme

Voldoende slaap = voldoende energie
En net deze energie zorgt er voor dat jij de wilskracht hebt om te bewegen. Een moe en uitgeput lichaam heeft nood aan rust daarom is voldoende slaap nodig om je energiek en fit te voelen zodat je na een drukke werkdag toch zin hebt om te bewegen.

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig en je hebt nu eenmaal ochtend - en avondmensen.
Spring jij ‘s morgens vol energie uit je bed probeer dan ‘s morgens al te sporten. Dit hoeft zeker niks spectaculairs te zijn dan heb je de beweging al gehad. Ben je een avondmens ga dan zeker ‘s avonds sporten en gebruik je ochtend om rustig wakker te worden.

Ken jezelf en sport wanneer het voor jou best past en aanvoelt.

6. schaf een sporthorloge aan

Een sporthorloge die aangeeft hoeveel je die dag al hebt bewogen, voor velen een boost om extra te gaan bewegen voor ander eerder een negatief effect. Dat is voor iedereen persoonlijk maar het kan helpen als extra motivatie.


Het proberen waard!!!

7. Zoek een leuke sportbuddy

Ga op zoek naar de juiste sportbuddy liefst iemand van het zelfde niveau en met dezelfd ingesteldheid.
Iemand waarmee je kan lachen, waarop je kan bouwen maar ook samen mee kan af zien. Iemand die bij een dipje toch mee trekt om te sporten.

Zo is sporten nog veel leuker.

7. Koop een leuke sportoutfit

Koop een outfit waar je je goed in voelt en je zal merken dat dit je energie geeft om te gaan sporten.
De outfit is soms al de helft van het werk… ik daag je uit!!!

 
Gezondheid is het mooiste wat je jezelf kan geven
— Live Green Magazine

Wil je graag hulp om de juiste sport te kiezen of te werken aan een gezonde levensstijl die bij je past?

Ik help je graag!
Stuur een mailtje naar info@fitfoodhouse.com of maak een afspraak via de website.

Liefs
Els

Previous
Previous

Tips voor een gezonde levensstijl

Next
Next

Het belang van Gezonde darmen